POSTREHY PILOTA, ČLENA JURY

Dnes je nedeľa 2. júl 2023 8.30 hod. Ja som sa rozhodol svoje dojmy a postrehy z majstrovskej súťaže F3F FAI, ktorú riadil na Gugli Robo Bartok dať do písomnej podoby.

Súťaž bola zorganizovaná na perfektnej úrovni, spoločenskej a aj športovej. V úvode niečo k podmienkam, ktoré boli premenlivé a nestabilne s miernym dáždikom, ktoré v týchto letných podmienkach na Gugli je skoro pravidlom, ale boli v súlade s platnými pravidlami FAI, a tak tomu bolo aj tentokrát. Krátke myslím polhodinové prvé prerušenie prišlo vhod na občerstvenie, pojedenie a pokecanie.

No druhé prerušenie, opäť pre dáždik už malo za následok zrušenie jedenásteho kola, keď do dolietania kola chýbali lety troch pilotov. A tak sme odlietali perfektných 10 kôl.

Počas súťaže bola iba jedná oprava, ktorá svedčí o profesionalite bázových rozhodcov. Veľmi kladne hodnotím prácu hlavného rozhodcu Doda Kešeláka, ktorý za pomoci riaditeľa súťaže túto plynulé a bezpečne riadili. Lietalo sa v pohode a priateľskej atmosfére.

Veľmi ma vyrušilo a až zamrazilo „pristátie“ jedného s pilotov, ktorý ho nezvládol a v plnej rýchlosti vletel medzi na štart pripravujúcich sa pilotov, a nebyť dobrého vojenského výcviku jedného zo seniorov, ktorý i napriek svojmu veku pohotovo a bleskovo zareagoval rýchlym zaľahnutím, mohlo dôjsť v vážnemu úrazu. Ale chvála pánu bohu, že sa to všetko skončilo len zľaknutím, poškodením modelu a nulitným výsledkom v kole a 100 bodovou penalizáciou.

Úprimne sa priznám, že takýto prípad som zažil dvakrát na Slovensku a raz v Poľsku.

A teraz niekoľko postrehov k lietaniu. Piloti sú vylietaní a snažili čo najviac využiť prírodou ponúknuté podmienky. Starí harcovníci Vladko, Robo lietali veľmi dobre, ale včera nestačili na Miloša Hudcoviča, ktorý vo všetkých kolách lietal vynikajúco, presne a rýchlo a to mu nakoniec vynieslo víťazstvo, ku ktorému mu ešte raz blahoželám. Ostatné – celkové výsledky na Vaulte.

Na záver iba konštatovanie, že najlepší kopec na Slovensku Gugel opäť uradoval, tak ako sa patrí a pripravil pre pilotov to, prečo lietajú túto prekrásnu kategóriu.

Aby som nezabudol dodať, že všetky doposiaľ odlietané súťaže SP 2023 boli na východe, to znamená, že tých najlepších kopcov na východe máme neúrekom – 2krát Gugel, 2 krát Chmeľov.

Mgr. Štefan Andoga LETU ZDAR

admin

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 + = 18

Post comment