JESENNÝ GUGEL – OKTÓBER 2022

Last modified date

Comments: 0

Vážení priatelia – svahoví piloti, kamaráti z tréningu,

sobota 15. a nedeľa 16. októbra bola v známení výborných guglianskych podmienok umožňujúcim

kvalitné tréningové lietanie. Kopec Gugel bol opäť bájny, lebo uradoval tak, ako sa na najlepší svahový kopec patrí. Pojem bájny som si vypožičal od Laca. Ja som v sobotu nelietal, nakoľko moje modelárske aktivity nie sú len na svahu ale aj v plastikovom modelárstve a tak sme sa stará dobrá parta zúčastnili medzinárodnej súťaže Plastik Nitra 2022, nie ako súťažiaci ale ako diváci. Bolo to súper.

Ale teraz už k lietaniu. V piatok podvečer mi zavolal Robo Bartok, že v nedeľu sa chystá na Gugel. Ja som okamžite reagoval, že samozrejme príjdem. Dohodli sme sa na deviatu. No aby som nepredbiehal, tak v sobotu svah okupovali Vlado, Zdenko a Milan, ktorí podľa ich hlásenia si vyborne zatrenovali i keď ich počas celého letového dňa „ohrozoval“ nejaký neznámy „pilot“, ktorý lietal z vyvýšeného miesta, ale lietal mimo vytýčenej bázy pre trening. Zdenkové Pic-Ami, že vraj fungovali perfektne , takže celý deň sa vydaril.

No ale späť k nedeli. Ja som sa na Gugel vybral okolo desiatej, lebo ako znalý podmienok som vedel, že v tomto jesennom čase a ešte k tomu platnom letnom čase sa začne lietať iste len okolo jedenastej, keď som bol už na kopci. Robo všetko nainštaloval a mohli sme začať. Na svahu boli dojdení Rudo, Dodo a Robo a okolo obeda prišiel Vladko s Karolom so Shintami.

Podmienky boli akurat na hranici FAI, ale o to nám išlo, lebo v slovenských podmienkach a svahoch sa nedá lietáť tak ako na klifoch, kde stále fúka vietor vysoko prevyšujúci FAI podmienky, ale o to v tréningoch ide, lietať a trénovať v takých podmienkach aké skutočne panujú počas celého roka na naších svahoch. V podmienkách kde vietor fúka o sile okolo 15 m. a viac metrov vie lietať skoro každý, ale v premenlivých podmienkach sa treba obracať a ukázať svoje letové umenie. Dokazovali to aj reprezentanti Robo a Vlado, ktorí ošľahaní morským vetrom z klifu, že slovenské kopci im sedia a časy, ktoré dosahovali zodpovedali ich kvalitám. Pokúšali sa uplatňovať taktiku húpania, ktorú ovládajú. Po vyjadrení K. Mrvu, tieto húpačky neprinášajú veľmi veľa pre konečný výsledok. Možno to platí iba v horách, u nás na Slovensku, nakoľko podľa klasifikácie FAI svahové lietanie je lietanie v horách, nie na klife, kde prevýšenie nad úrovňou mora je okolo 8 metrov a nosná vlna je veľmi blízko samotnej letovej trate, a pri sebemenšej chybe pilota, hrozí preletenie SL a taktiež ohrozenie samotného pilota. Posledná veta je moje konštatovanie. Osobne si myslím, že by bolo potrebné upraviť pravidlá F3F FAI, a to v smere modifikovaných pravidiel pre klif a svahy v horách. Ďalej si myslím, a som presvedčený aj tom, že termické podmienky na klife sú zanedbateľné, kým v horách podstatne ovplyňujú výsledky.

Ale všetko to, je len a len o trénovanosti pilota, lebo model na výsledku predstavuje tak 20%,

a pri zlom zaťažení modelu ani toľko. Ale to sú moje teoretické pohľady, ale nie sú ďaleko od skutočnosti.

Po zvítaní a prehodení pár slov som skompletizoval starého Wizarda a davaj hore. Odlietal som v prijateľných podmienkach 4 krát po 10 kôl a šiel som na posadku. Po mne sa vystriedali všetci. Robo zalietal Dodovu Mini Elipsu pre Doda. Potom sme sa pravidelne striedali, tak ako vyšlo poradie, každý vedel za kým nasleduje. Okolo obeda som poskladal môjho „nového“ Vikinga 2,

s ktorým som absolvoval okolo 5 letových rund po piatich desaťkolových preletoch, jedna runda vydala 50 preletov/možno aj viac, s vracačkami/. Čiže počas celého môjho pobytu na Gugli asi do tretej som odlietal 250 preletov!!!A tak to išlo dookola. Okolo druhej sa na svah dostavil Milan so svojími Ordenami a tiež sa zapojil do letového, tréningového maratónu.

Robove el. zariadenie pracovalo dobre a registrovalo priemerne časy okolo päťdesiatky. Boli časy aj pod 50 sekúnd , ale aj nad touto hranicu.

V prestávkach medzi jednotlivými rundami sme rozobrali všetko čo sa tyká RC lietania. Veľmi oceňujem vyjadrenie Doda „ medzi Vami sa veľmi dobre cítim, je tu dobrá priateľská atmosféra“.

To povedal pilot, ktorý dlhé roky lieta F5J a taktiež dlhé roky bol pri lietani a organizovaní súťaži F3B, F3J, F5J a ďalších. Pravdepodobne medzi pilotov F3F pribúdne dobrý modelár, priatel a dobrý človek. Ja som svoje „účinkovanie“ v nedeľu na Gugli ukončil okolo tretej poobede ale ostatni lietali asi do 17. 00 hod.

Na záver chcem poďakovať všetkým kamarátom za príjemnú, priateľskú atmosféru, ktorá podľa mňa, ale ako aj z počutia nie samozrejmosťou na súťažiach iných RC kategórii. Robovi ďakujem za elektroniku, ktorá pracovala k spokojnosti všetkých. A ešte k podmiekam. Počas lietania fúkal južný až juhozápadný vietor do 10 metrov s nárazmi okolo 12.

Termicka aktivita zodpovedal októbru- jesenná.

A ešte čo všetko nad Guglom lietalo: 3x WASABI, 2x SHINTO, 2x ORDEN, 1x VIKING 2, 1 krát WIZARD, 1x MINI ELIPSA.

Štefan Andoga, účastník tréningu

admin

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

35 − = 34

Post comment